Cultural Heritage and Identity Dynamics in the Turkish-Tatar Community from Dobrudja Romania – ISBN: 978-973-36-0653-7, 2015
Sînziana Preda Adriana Cupcea
Melinda Dincă Manuela Marin
Volumul de față reprezintă principalul rezultat al unui proiect de cercetare academică interdisciplinară, derulat sub egida Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice, CNCS – UEFISCDI (număr de proiect: PNII-RU-TE-2012-3-0077). Substanța volumului se constituie într-o examinare de profunzime a patrimoniului cultural și a istoriei celor mai mari comunități musulmane din România, turcii și tătarii, două dintre grupurile etnice loiale din statul român modern, dincolo de trecutul relațiilor tumultoase între Principatele Române și Imperiul Otoman. Ca rezultat a peste doi ani de cercetare de teren și sinteză a informațiilor colectate (prin intermediul interviurilor semistructurate, a observației participative, a examinării documentelor scrise), cartea oferă patru perspective asupra unui subiect mult dezbătut astăzi, în contextul redescoperirii identitare din postsocialism, i.e. grupurile/minoritățile etnice .
Alăturînd discipline precum istoria orală, antropologia culturală, studiul arhivelor istorice, imagologie, textele alcătuiesc o contribuție adusă tuturor acestor domenii, și, mai cu seamă, relațiilor etnice și etnopsihologiei. Într-o dimensiune socioculturală, impactul volumului este dat de aportul său la integrarea prin înțelegere a comunităților ce se diferențiază prin origine, religie, tradiții, norme, strategii de supraviețuire în mijlocul unor populații de alt grai, confesiune, valori. Acest demers generează abordări inovatoare în investigarea dinamicii identităților culturale și sociale, văzută ca un proces de transformare în cadrul comunităților, iar dintr-o perspectivă constructivistă, relevă modalități de funcționare a resorturilor activate în procesul de re-construcție identitară. Prezenta culegere de studii poate fi privită și utilizată ca un ghid de către autoritățile locale și naționale, în vederea îmbunătățirii relațiilor interetnice, pentru cunoașterea și acceptarea Alterității. Prin urmare, cartea oferă o viziune științifică privind elementele reprezentative pentru istoria și moștenirea culturală a musulmanilor din sud-estul României, contribuind la extinderea bibliografiei de specialitate asupra tătarilor și turcilor, nu numai din Dobrogea, ci și din Balcani.